Monday, February 19, 2007

Gung Hay Fat Choy..



..eli kiinalaisten uusi vuosi. Kuunkiertoa seurailevan vuoden ensimmäinen päivä oli eilen sunnuntaina. Alkanut vuosi on sian vuosi, joten huonompi homma sioille. Koirille ja Rotille kuuluu pääasiassa ihan hyvää. Jos sattuu olemaan jänis, on syytä lotota ja tehdä lapsia juuri tänä vuonna.

Vancouverin kiinalaisyhteisö järjesti jokavuotisen paraatin China Townissa. Paraatiin kuului joukoittain, yllätys yllätys, kiinalaisia perinteitä vaalivia porukoita, kuten partiolaisia, martial arts- ja tai chi-tyyppejä, yrityksiä ja muita rotareiden tapaisia ryhmiä. Joukkoon mahtui myös Vancouverin poliisilaitos, soittokunta, brittiläisen kolumbian alkuperäiskansojen edustajia, kiinalainen lentoyhtiö ja sitten yksi paikallinen teleoperaattori..

Ja sitten paraatissa oli niitä jellonia. Tähän asti vallinnut harhaluulo siitä, että ne lohikäärmeen näköiset pitkät otukset olisivat lohikäärmeitä eivät olekaan totta. Ne ovatkin leijonia. Ryöskäles. Kaikki muut varmaankin sen tiesivät, allekirjoittaneita lukuun ottamatta. Paikalliset jellonat pelottelivat lapsia karkeilla ja muilla kamaluuksilla. Leijonaa silittämällä saapi kuulema rutosti fortunea. Jukka sai yhden vaivaisen White rabbit-karkin, joka oli vähintään yhtä vanha kuin kiinalainen kansanperinne tai vuoden -01 abimakeiset.



Paraati kestikin sitten aika tovin. Noin pari tuntia eri asuihin sonnustautuneita taistelijoita, neitokaisia ja lapsukaisia marssi ohitse pääasiassa kirkkaisiin asuihin sonnustautuneina. Paraatin jälkeen tutustuimme China Townissa olevaan kiinalaisen liikemiehen kartanoon puutarhoineen. Dr. Sun Yat-Sen Park oli tarkka, mutta pienempi kopio Kiinassa olevasta mallista, aina taiteilijaa ja materiaaleja myöten.

Reissulta palasimme reilun annoksen verran kiinalaista ajatusmaailmaa rikkaampana ja neljää dollaria köyhempänä.

No comments: